Nieuw boek: Psychische klachten bij ouderen

Diagnostiek en behandeling; een boek van American Psychiatric Association

‘Is dit normale rouw of een depressie?’
‘Past deze vergeetachtigheid bij de leeftijd of is dit het begin van een dementie?’

Onderscheid maken tussen psychische stoornissen, lichamelijke aandoeningen en verschijnselen die bij normale veroudering horen is een uitdaging voor zorgverleners. Psychische klachten bij ouderen geeft een antwoord op vragen zoals deze en biedt praktische tips voor de klinische praktijk.

Specifieke problematiek bij ouderen

Psychische klachten komen op latere leeftijd frequent voor. In de huisartsenpraktijk en in het ziekenhuis bestaat een groot deel van de patiënten uit ouderen die zowel somatische klachten als psychische stoornissen hebben. In Psychische klachten bij ouderen wordt ingezoomd op de specifieke problematiek bij deze snel groeiende doelgroep in de (g)gz.  Van het herkennen van de meest voorkomende psychische stoornissen tot het betrekken van patiënten bij de psychosociale, psychotherapeutische en psychofarmacologische behandelplannen.

Behandelmethoden en tips

Dit boek geeft tips voor diagnostiek, waaronder een 15- en een 30-minuteninterview, en een overzicht van behandelmethoden. Met veel tips, interventies, beoordelingsschalen en casusbeschrijvingen is het geschikt voor verpleegkundigen, huisartsen, psychologen en psychiaters.
Met een voorwoord van dr. Arjan Videler, psychotherapeut en onderzoeker op het gebied van persoonlijkheid & gedrag bij senioren.

Meer info

Voor meer informatie over dit boek en om te bestellen kijk dan op de website van de uitgeverij.