Agenda voor 04/2017

 • 5 april tot 7 april
  MECC Maastricht
  MAASTRICHT
  Nederland

  Veerkracht

  Veerkracht is een dynamisch begrip. Het gaat over ons vermogen om druk te hanteren en de vaardigheid van herstellen. Hoe belangrijk is sociale steun daarbij? En welke rol is weggelegd voor de biologie en de psychotherapie? 

  Veerkracht is aan het begin van je leven het grootst, dan is namelijk de plasticiteit van de hersenen het grootst. Maar ook volwassenen kunnen over veerkracht beschikken. Je hoeft niet per se sterk te zijn, je moet flexibel zijn, je kunnen aanpassen aan de omgeving.

 • 21 april
  Centraal Museum
  Utrecht
  Nederland

  In de geestelijke gezondheidszorg wordt hard gewerkt om herstelondersteunende zorg vorm te geven. Het begrip ‘herstel’ brengt een vernieuwende kijk op psychisch leed en de zorg. Ervaringskennis en eigen regie zijn hierbij centrale begrippen. Tegelijk vragen gebruikers van de zorg meer aandacht voor zingeving en existentie. In de praktijk blijkt het lastig om hiervoor ruimte te maken. Opvattingen verschillen over wat zingeving is en wat existentiële vragen zijn. Een begrip als spiritualiteit wordt hierbij vaak genoemd, maar wat hiermee precies bedoeld wordt, blijft veelal onduidelijk.