Agenda voor 09/2016

 • 6 september tot 20 september
  Rino groep
  Utrecht
  Nederland

  Bij cliënten met een LVB is het vaak erg moeilijk te onderscheiden waar sociaal niet-aangepast, niet op de ander afgestemd gedrag vandaan komt. De gevolgen van een verstandelijke beperking, de gevolgen van tekorten in de sociale en emotionele ontwikkeling kunnen een forse overlap vertonen met de kenmerken en de dynamiek van een persoonlijkheidsstoornis. Maar al te vaak is in de beschrijvende diagnostiek ook al een persoonlijkheidsstoornis als classificatie opgenomen.
   

 • 8 september tot 10 september
  University of Vienna
  Vienna
  Oostenrijk

  Dichten van de kloof

  Persoonlijkheidsstoornissen zijn een belangrijk onderwerp voor psychiaters, psychologen, en anderen die in de ggz werken. Daarom denken we dat het congres erg interessant is en de kloof dicht tussen puur wetenschap en behandelimplementatie. 

  Er wordt momenteel hard gewerkt aan het samenstellen van een interessant programma voor dit congres.

  Meer informatie

  Op de congreswebsite is meer informatie te vinden over het programma en de sprekers. Ook inschrijven kan via de website.  

 • 14 september tot 15 september
  Van Gogh/Stedelijk Museum
  Amsterdam
  Nederland

  Op woensdag 14 september vindt de kick-off plaats in het Van Gogh-museum, waarna op 15 september in het Stedelijk Museum het symposium plaatsvindt. 
  Deze zomer opent het Van Goghmuseum de tentoonstelling 'De Waanzin nabij', gewijd aan Van Gogh en zijn mogelijke ziekte. 
  Tijdens het symposium zullen verschillende professionals lezingen houden over de vragen; aan welke ziekte leed Van Gogh? Droeg dit bij aan zijn kunst? Is er een relatie tussen bepaalde ziektes en creativiteit? 

 • 15 september
  Congrescentrum Domstad
  Utrecht
  Nederland

  Voortdurend komt op elk terrein binnen de geestelijke gezondheidszorg in Nederland een stroom aan nieuwe informatie beschikbaar. Bij de vroege ontwikkelingsstoornissen is dat beslist niet anders. Op congressen en symposia, in tijdschriften op papier en online en tijdens intercollegiaal overleg is voor alle betrokkenen bij de behandeling van deze stoornissen in de afgelopen periode veel nieuws gepresenteerd.

 • 20 september
  Bildung.City
  Amsterdam-Duivendrecht
  Nederland

  Wat doe je met me?

  Een traumatische gebeurtenis werkt als een sloopkogel. Eentje die ervoor zorgt dat ons centraal zenuwstelsel niet meer werkt zoals het zou moeten werken. Dat we niet meer kunnen slapen, strammer bewegen omdat we continu onze spieren aanspannen, vaker ziek zijn, sneller geïrriteerd raken of in een constante staat van waakzaamheid verkeren. Traumabehandeling is noodzakelijk om te voorkomen dat iemand er de rest van zijn leven last van houdt.

 • 22 september
  Parktheater
  Eindhoven
  Nederland

  De wereld om ons heen verandert razendsnel. In 2020 ziet de wereld er heel anders uit. Woorden als co-creatie en talentontwikkeling zijn niet meer weg te denken in 2020. Tegen die tijd spreken we vast niet meer van behandeling en zorginstelling, maar van talentontwikkeling en ontwikkelomgeving. Alle veranderingen hebben ook invloed op F-ACT.  Tijdens het F-ACT congres 2016 staan we hier uitgebreid bij stil.

 • 22 september
  Domstad
  Utrecht
  Nederland

  Een negatief zelfbeeld, lage zelfwaardering en een gebrekkig zelfvertrouwen kenmerken veel mensen met een psychische stoornis. De verschijnselen kunnen op zichzelf staan maar geven ook uiting aan een onderliggende stemmings- of angststoornis, eetstoornis of persoonlijkheidsstoornis. Maar wat is kip en wat is ei? Ze kunnen ook medeveroorzaker zijn van deze stoornissen.

 • 23 september
  BCN Amsterdam
  Amsterdam
  Nederland

  In de cursus ‘DSM-5: Alternatief Model voor Persoonlijkheidsstoornissen’ wordt het nieuwe model voor de classificatie van persoonlijkheidsstoornissen geïntroduceerd. Daarbij wordt op een interactieve en praktische wijze in het bijzonder stilgestaan bij de nieuwe schaal voor het inschatten van de ernst van persoonlijkheidsproblematiek, de ‘Levels of Personality Functioning Scale’.
  In een halve dag brengt u uw kennis up to date en maakt u kennis met een klinisch herkenbaar en bruikbaar kader voor persoonlijkheidsstoornissen.

   

 • 23 september
  Conferentiecentrum GGzE
  Eindhoven
  Nederland

  Symposium 40 jaar De Wende

  Om 40 jaar De Wende - MBT-afdeling voor persoonlijkheidsproblematiek - te vieren wordt er op 23 september een symposium georganiseerd. 
  dr. Roel Verheul en prof. dr. Rudi Vermote zullen deze dag lezingen en workshops geven. 
  Aanmelden kan door een mail te sturen naar info.wende@ggze.nl  

  Voor meer informatie kunt u kijken op de website.

 • 23 september
  BCN Amsterdam
  Amsterdam
  Nederland

  Leer in deze korte cursus het ‘Semi-Structured Interview for Personality Functioning DSM-5 (STiP-5.1)’ te gebruiken zodat u bij uw cliënten een goede inschatting van het niveau van persoonlijkheidsfunctioneren kunt maken.

  In 2013 verscheen de DSM-5, met in Deel III een ‘Alternatief Model voor Persoonlijkheidsstoornissen’. Centraal in dit model staat de ‘Niveau van Persoonlijkheidsfunctioneren Schaal’ die kan worden gebruikt om de ernst van persoonlijkheidsproblematiek in te schatten op basis van problemen in het zelf en/of interpersoonlijk functioneren.